Dövüş (Mücadele) Sporlarının Psikolojik Faydaları

Çağımızın en büyük sorunlarından bir tanesi şüphesiz stres. İster öğrenci olun, ister çalışan ister iş adamı olun stres herkesin mücadele etmek zorunda olduğu bir problem halinde. Kontrol altına alınamadığı zaman stresin davranış ve kararlarınıza yansımasıyla birlikte olumsuz bir çok durum ile karşı kaşıya kalıyoruz.

Bir çoğumuzun şimdiki aklım olsa ifadesi ile başlayan hatıralarında stres kaynaklı yanlışlıklar mevcuttur. Stres ile mücadelenin mutlaka bir çok yöntemi vardır. Fakat biz bu konuyu sporcu kafasıyla ve sportif açıdan değerlendireceğiz.

Tüm sporlarda mutluluk hormonlarının salgılandığını defalarca yazıyoruz konuşuyoruz. Fakat mücadele sporlarında durum biraz daha farklı mutluluk hormonlarının salgılanması ile gerçekleşen sakinlik ve dinginlik hissinin yanı sıra aslında sporun kendisinde de bir stresle karşı karşıya kalıyoruz.

Bu hem psjikolojik hem de fiziken dayanmamız gereken bir stres. Bir taraftan vücudumuz yorgunluk ile baş etmek durumundayken diğer taraftan özellikle müsabaka antrenmanlarında sakin kalarak doğru kararlar vermek rakibimize göre doğru stratejileri belirleyerek doğru teknik ve taktikleri uygulamak zorundayız.

Gerek beyin de gerekse vücutta fıtrat gereği çalıştırılan mekanizmaların gelişmesinden dolayı antrenmanda kısa süreli ve yoğun olarak yaşadığımız stres ve karar verme durumları günlük hayatımızı da pozitif olarak etkilemektedir.

Hafta da en az 3 gün darbe alma riski ile karşı karşıya olduğu esnada karar vererek strateji belirlemeye çalışan bir insanın spor yapmayan bir kişiye göre daha sakin olması ve doğru karar vermesi tartışılmaz bir gerçektir.

Bunun dışında içinde bulunduğunuz sosyal çevreden ayrılarak ortak paydanızın spor olduğu bir grupla birlikte etkinlik sergilemek de ayrı bir rahatlama sağlayacaktır. Bunun bir sonraki mesaiye hazırlanma konusunda olumlu etkileri olacaktır.

Bizim mücadele sporlarının psikolojik yönü ile ilgili söyleyeceklerimiz bu kadar sizinde bu konuda fikriniz var ise bu yazının altına yorum olarak yazabilirsiniz.