Kick Boks Sporu Hakkında Genel Bilgi

Kick Boks sporu Japon ekolü ve Amerikan ekolü olarak değerlendirilebilir.

Amerikan Kick boks u 1960 lı yıllarda başlamış olup boks, karate, muay thai (tayland boksu) gibi sporlardan esinlenerek ortaya çıkmış bir spordur. Japon kick boksu ise 1993 yılında k-1 ismiyle ortaya çıkmış bir spor dalıdır.

Kick boks sporunda federasyon olarak WAKO, WKA, IAKSA, ISKA gibi federasyonlar yer aldı bir süre sonra Türkiye’ninde bağlı olduğu IAKSA (international Amateur Kickboxing Sport Association) WAKO(World Association Of Kickboxing Organizations) ile birleşti.

Kick boks Point Fighting

Kick boks Point Fighting

 

ISKA ve WKA ise Karate kökenli federasyonlar olup faaliyetlerine devam ediyorlar. Fakat dünyanın en büyük ve güçlü kick boks organizasyonu WAKO dur.

Profesyonel Kick Boks da ise durum biraz daha farklı bu günlerde batıda klash, showtime, glory gibi organizasyonlar etkin olarak çalışmalarına devam etseler de  yine de sadece kick boks un değil mücadele sporlarının formula 1 i olarak K-1 organizasyonu görünmektedir.

Öyleki bu işin kaynağı kabul edilen Taylanddan dahi Japonya da bu organizasyonda mücadele etmek için sporcular gelmektedir.

Profesyonelde bu aralar Popüler olan k-1 rules yani thaikickboxing kuralları geçerliylen amatör Kick Boks da Point Fighting, Light Contact, Full Contact, Lowkick, K-1 Contact ve Musical Form şeklinde alt dallar mevcuttur. Bu alt dallar müsabaka süreleri, sertlik derecesi mücadelenin yapıldığı alan gibi durumlara göre farklılık göstermektedir.

İlk başlangıç itibariyle Semi Contact(point Fighting) Light Contact ve Full Contact olarak başlayan Kick Boks sporu yukarıdaki dallarla genişlemiş ve çalışmalarına devam etmektedir.

Bir sonraki yazımızda bu alt spor dalları konusunda sizi bilgilendireceğiz.

Kick Boks Malzemeleri

Leave A Reply