Sporda Dinlenme ve Beslenme

Spora yabancı olanlar sporu sadece egzersizden ibaret görseler de egzersiz sporun yada sporda başarılı sonuç elde etmek için sadece bir başlangıçtır.

Aktif spor yapan sporcuların mutlak surette beslenme ve dinlenmelerine de dikkat etmeleri gerekir.  Beslenme, öncelikle icra edilen spor dalına uygun bir beslenme olmalıdır. Örneğin bisiklet yada uzun koşu gibi uzun sürede yapılan ve düşük güç gerektiren sporlarda aldığınız gıdalarda bu sürece uygun olmalıdır.

Kışın Bisiklet Kullanmak

Bisiklet sporcuları bisikletin üzerinden inmeden saatlerce pedal çevirebiliyorlar. Böyle bir spor dalı için glisemik indeksi yüksek kana hemen karışan gıdalar uygun olmayacaktır. Bu tip sporlarda glisemik indeksi düşük vücutta yavaş yavaş enerjiye dönüşen gıdalar tüketmek gerekmektedir.

Bunun yanında maraton, bisiklet, triathlon gibi aerobik sporlarda kasları korumak için proteinde almanız gerekmektedir.

Çabuk enerji gerektiren ve egzersizleri kısa süren spor dallarında ise daha çabuk enerjiye dönüşen gıdalar kullanılabilmektedir.

Vücut geliştirme gibi kas kütlesini artırmaya yönelik sporlar yapıyorsanız özellikle protein ağırlıklı beslenme yapmalısınız.

Body Fitness

Bunun yanında egzersizden sonra karbonhidrattan zengin beslenmek dayanıklılığınızın artması konusunda olumlu neticeler oluşturacaktır. Bu durum teknik olarak super kompanzasyon olarak ifade edilmektedir.

Süper Kompanzasyon (Fazla Tamlama)

Bunun yanında vücudun toparlanması için hem antrenman içerisinde hemde antreman dışında dinlenmek oldukça önemlidir. Özellikler performans sporu yapan sporcular mutlaka günde 8 saat uyumalıdır.

Antrenmanın tanımlarından bir tanesi metabolizmanın uygulanan strese uyum sağlama sürecidir. Bununla birlikte vücudu uyum sağlayabileceği şekilde ufak streslere maruz bırakmalısınız. Antrenmansız sporculara yüksek tempolu aşırı zorlayıcı antrenmanlar yaptırmak yada dinlenme saatlerine riayet etmemek sporcuda bıkkınlık oluşmasına ve sporcunun sürantrenman olmasına sebep olacaktır.

Sürantrenman

SPORCU GIDA TAKVİYELERİ

Leave A Reply